Photography in CHINA

Colorful GuizhouChinese NewyearChinese AmbassadeurSamson Cui HepingLiang en ChenHuwelijk Li & RanExpo KidsArt in JinanPipphoto 2008 |

 

CHINA 2011 - Colorful Guizhou

Van 25 sept tot 30 sept werd ik uitgenodigd door de Chinese provincie Guizhou om het Chinese dagelijkse leven door mijn ogen gezien, te tonen. Een selectie van 44 beelden genomen van 2006 tot 2011 werd tentoongesteld aan het Chinese publiek.

CHINA 2011 - International Photographers focusing on Beijing

> Newsflash form the openingceremony

Chinese collega CUI HEPING komt op bezoek

CHINA 2011 - 7th CHIPP China Press Photo Contest Nantong


De CHIPP2011, is een jaarlijks terugkerende en gerenommeerde internationale foto-competitie voor fotojournalistiek. Het Chipp-comité nodigde mij uit om deel uit te maken van de 13-koppige jury voor deze internationale competitie. Ik was getuige vanop de eerste rij om de hoge standaard van de werken van heel wat internationale en Chinese fotografen. Met als kers op de taart heel wat nieuwe contacten met excellente Chinese collega-fotografen. Alsook een organisatie van de bovenste plank.

CHINA 2010 - Workshop bij Liaoning Province Youth Photography Ass.

Op 18 februari 2010 werden wij uitgenodigd door de Liaoning Province Youth Photography Association (Shenyang-China) voor een voordracht in verband met onze foto-activiteiten.
www.photoln.com

Colorful GuizhouChinese NewyearChinese AmbassadeurSamson Cui HepingLiang en ChenHuwelijk Li & RanExpo KidsArt in JinanPipphoto 2008 |

 

CHINA 2010 - Chinees Nieuwjaar

Door onze Chinese vrienden-collega-fotografen werden wij uitgenodigd om Chinees Nieuwjaar bij hen te vieren in familiekring. Met het enorme temperatuurverschil van 45° (Hongkong 25°C en Shenyang -20°C) en het vele luidruchtige vuurwerkgeknal van de nieuwjaarvierende Chinezen, konden wij tijdens dit fantastisch 10-daags bezoek ook heel wat beeldjes schieten.
Hierbij onze grote dank aan Chen Weigang, Liang Daming, hun familie en vrienden voor de uiterst gastvrije ontvangst ...

Chinese ambassadeur bezoekt Europalia-China

Colorful GuizhouChinese NewyearChinese AmbassadeurSamson Cui HepingLiang en ChenHuwelijk Li & RanExpo KidsArt in JinanPipphoto 2008 |

 

Chinese Ambassade toont interesse voor het werk van Zedelgemse fotograaf

Momenteel neemt Kurt Vansteelant deel aan de China Europalia fototentoonstellingen. Op 3 verschillende plaatsen in Antwerpen exposeert hij met “zwartwit foto’s met een rood accent” genomen tijdens zijn bezoek aan China. Zijn relatie met China is intens door verschillende bezoeken aan China en het regelmatig ontvangen van Chinese collega-fotografen bij hem thuis in zijn nieuwe fotostudio. Om de networking met zijn Chinese collega-fotografen nog te verbeteren is Kurt zelfs gestart (samen met zijn zoon Tom) om de Chinese taal via avondonderwijs onder de knie te krijgen. Vrijdag 20 november, kwam de Chinese ambassadeur Mr.  Zhang Yuanyuan, in hoogst eigen persoon, de foto’s van Kurt en andere fotografen bekijken in de Art Gallery van ATAB in Antwerpen. Hierbij kreeg de ambassadeur een mooi album met zwart-wit foto’s die heel erg in de smaak vielen van Mr. Zhang Yuanyuan.

Elk op hun eigen manier, tonen Chinese en Belgische fotografen tijdens de China-Europalia fototentoonstellingen in Antwerpen hun eigen beeldverhaal over China. Zonder zelf terplaatse te zijn, voelt de toeschouwer zich reeds in dit Oosters land en wordt hij/zij geconfronteerd met alle aspecten van het dagelijkse Chinese leven. Zowel in kleur als in zwart-wit confronteren de fotografen de toeschouwer met mooie, ontroerende en indringende beelden.

Plaatsen van de tentoonstellingen:
•    Bibliotheek Permeke – De Coninckplein 26 – 2060 Antwerpen
•    SD Worx – Brouwersvliet 2 – A,ntwerpen
•    ATAB – d’Herbouvillekaai 80 - Antwerpen

China 13th International Photographic Art Exhibition Lishui

 

Cui Heping

Colorful GuizhouChinese NewyearChinese AmbassadeurSamson Cui HepingLiang en ChenHuwelijk Li & RanExpo KidsArt in JinanPipphoto 2008 |

Tijdens mijn bezoek aan China in 2006 en 2008, had ik het privilege om kennis te maken met collega-fotograaf Cui Heping "Samson". Een kleine Chinese fotograaf van gestalte maar groots in zijn fotografen-métier. Niet alleen fotografie draagt hij hoog in het vaandel, maar entertainen kan hij als geen ander. Deze hele aimabele en gastvrije fotograaf zal ik zeker nog uitnodigen voor een tegenbezoek.
Hieronder kunt u enkele opnames van Cui Heping bekijken.

 

Liang Daming en Chen Wei Gang, Chinese fotografen op bezoek

Colorful GuizhouChinese NewyearChinese AmbassadeurSamson Cui HepingLiang en ChenHuwelijk Li & RanExpo KidsArt in JinanPipphoto 2008 |

Als Vlaamse fotograaf uit Zedelgem, heb ik heel nauwe contacten met de organisatie en leden van de CPA (China Photographers’ Association). Reeds 3x werd ik uitgenodigd om in China te exposeren met Vlaamse fotografie. De taalbarrière tussen het chinees en nederlands is wel groot, doch hebben wij fotografen, het grote voordeel dat de fotografie-taal universeel is. Met de hedendaagse snelle communicatiemiddelen die voorhanden zijn, kunnen wij onze networking met internationale en in het bijzonder Chinese collega-fotografen aanzienlijk vergroten. Deze open ervaringsuitwisselingen gespeend van enige politieke kleur, leiden beslist tot een beter en creatief ondernemersschap.
Toen ik vorig jaar te gast was bij de Chinese fotografenfederatie in Beijing heb ik 2 Chinese fotografen het voorstel gedaan om bij ons een 10-tal dagen te verblijven, samen te fotograferen en te laten proeven van het Vlaamse leven zoals het is. De eerste week van april leek mij ideaal, daar er een ideale mix kon worden gemaakt van het nemen van communicanten-portretten in de fotostudio en het verslaan van reportageopdrachten ten velde van verschillende Vlaamse sportevenementen.

Van vrijdag 2 april tot zondag 12 april waren twee Chinese fotografen (Mr. Liang Da Ming en Mr. Chen Wei Gang) bij mij te gast.

Liang Daming en Chen Wei Gang leren "De Ronde" kennen ...

De start van de Ronde van Vlaanderen werd gisterochtend zelfs gevolgd door twee fotografen uit China. Zedelgemnaar Kurt Vansteelant liet hen kennismaken met de koers.

De Zedelgemse fotograaf Kurt Vansteelant had gisteren Liang Da Ming en Chen Wei Gang tegast, twee Chinese fotografen die de hele dag plaatjes hebben geschoten van het peloton en de massa langs de kant van de weg.

‘Ik heb nauwe contacten met de organisatie en leden van de CPA, de China Photographers’ Association’, zegt Vansteelant. ‘Toen ik vorig jaar tegast was bij de Chinese fotografenfederatie in Peking heb ik twee Chinese fotografen het voorstel gedaan om een tiental dagen hier te verblijven, samen te fotograferen en te laten proeven van het Vlaamse leven zoals het is. De eerste week van april leek mij ideaal, met de Ronde als typisch Vlaams sportelement.’

Een tolk hadden de Chinezen niet bij en Engels spraken ze niet, maar ze konden toch laten verstaan dat ze onder de indruk waren van het spektakel. ‘Vooral van het volk langs de kant en het enthousiasme voor de sport’, zegt Vansteelant. ‘Wielerkoersen in China kennen ze niet. Ze begrijpen niet dat mooie en snelle wegen worden een dag lang verboden terrein worden voor auto’s en afgezet voor een koers (lacht).’ (tekst Het Nieuwsblad - 2009/04/05)

 

Li Xiao Yuan en Ran huwen in België

Colorful GuizhouChinese NewyearChinese AmbassadeurSamson Cui HepingLiang en ChenHuwelijk Li & RanExpo KidsArt in JinanPipphoto 2008 |

bijlage downland tekst met persartikels huwelijk Li & Ran (415,1Kb)  

De verloofden Ran Gao en Li Xiao Yuan uit Beijing-China, streken vorige week neer in Belgenland met maar één droom, hun huwelijksfoto’s laten maken door Vlaamse fotografen. Li vertegenwoordigt de CPA (China Photographers’ Association) en is verantwoordelijk voor de contacten met buitenlandse fotografen. Vorig jaar tijdens een werkbezoek van Li bij Vlaamse fotografen, kon hij de sfeer opsnuiven van een huwelijksceremonie op het Antwerps stadhuis. Hij was danig onder de indruk van de impossante plaats alsook viel de ongedwongen en losse manier van fotograferen van de Vlaamse fotografen op. Toen nog geen verloofde hebbende, brandde hij een kaarsje in een kerk met de vurige wens om hier bij ons ooit kunnen terug te komen met zijn verloofde om op de gevoelige digitale plaat te worden vereeuwigd. Het devote kaarsje heeft zijn werk goed gedaan. Li heeft de ware gevonden en voor hun tweetjes een vliegticket geboekt met al hun spaarcenten richting Vlaanderen. Vorige donderdag zetten verschillende leden van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen een huwelijksdag in scene en maakten zij de droom van Li en Ran waar. Van het ja-woord op het Antwerps Schoon verdiep tot de witte duifjes en als kers op de taart, een 3-etage hoge huwelijkstaart en daar bovenop nog eens een reportage op de kades van de Schelde. Het is de traditie in China dat de huwelijksfotografie vooraf gebeurt. Er worden dan met de 3 verschillende huwlijksjurken (een witte, een grijze en rode huwelijkskleed), studio opnames gemaakt. Op de feitelijke huwelijksdag waar de ceremonie plaatsvindt, wordt de zaal dan aangekleed met levensgrote foto’s van het koppel. Deze studiofoto’s met de verschillende jurken hadden Li en Ran nog nodig, en stelden hun vertrouwen in Kurt Vansteelant, om deze foto’s in de ruime fotostudio te laten maken. In een ongedwongen losse sfeer konden fotograaf en koppel zich uitleven, en kon het koppel terug huiswaarts vliegen, overladen met een valiesvol prachtige, originele en ongedwongen foto’s van hun droomhuwelijk.

 

Fototentoonstelling "Kids" 31 maart 2009 in Yangquan(Shanxi)-CHINA

Colorful GuizhouChinese NewyearChinese AmbassadeurSamson Cui HepingLiang en ChenHuwelijk Li & RanExpo KidsArt in JinanPipphoto 2008 |

De fototentoonstelling van Taiyuan werd overgeplaatst naar Yangquan. In 2006 werd ik samen met enkele andere Vlaamse en Internationale fotografen heel aangenaam en hartelijk verwelkomd door de uitbundige bevolking van Yangquan. Getuige hiervan zijn de beelden van de Chinese danseressen die ik toen kon maken.
Nogmaals hartelijk dank aan Cui Heping voor de puike organisatie van de fototentoonstelling.

Fototentoonstelling "Kids" 8 feb 2009 in Taiyuan(Shanxi)-CHINA

Tijdens mijn laatste bezoek in China (sept 2008), beloofde mijn Chinese-collega-fotograaf Cui Heping om een fototentoonstelling op te zetten met mijn communieportretten. Een 100tal ingekaderde beelden heeft Cui Heping opgehangen om de mensen van Taiyuan te laten kennismaken met onze communiefotografie.

 

Contemporary Art in Jinan

Colorful GuizhouChinese NewyearChinese AmbassadeurSamson Cui HepingLiang en ChenHuwelijk Li & RanExpo KidsArt in JinanPipphoto 2008 |


 

PIPphoto festival Pingyao 2008

Colorful GuizhouChinese NewyearChinese AmbassadeurSamson Cui HepingLiang en ChenHuwelijk Li & RanExpo KidsArt in JinanPipphoto 2008 |

Deelname Silken plate Award: Chinese dancers

Overlijden Mrs Shao Hua, president of the CPA China

Mrs Shao Hua op fotostudiowerkbezoek

PIPphoto festival Pingyao 2007

Chen, Liang en prof. Hui op fotostudiobezoek

De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen onderhoudt nauwe contacten met de CPA, the Chinese Photographers Association. Jaarlijks promoten een twintigtal Vlaamse fotografen zich in China op het Internationaal Photofestval in Pingyao (China). Drie Chinese topfotografen Hui Huai Jie (natuurfotograaf), Liang Daming (portret) en Chen Jing (publiciteit) verzorgden enkele workshops op het Internationaal Photofestival in Orvieto (Italië) en reisden nu door naar België om enkele Vlaamse collega-fotografen te bezoeken en aan het werk te zien. In Zedelgem nam dit drietal ruim de tijd om de nieuwe fotostudio van Kurt Vansteelant te bezichtigen en tegelijkertijd de belangrijke networking-banden nog nauwer aan te halen.

PIPphoto festival Pingyao 2006